"Het Bloemenmeisje" Berkelland

Een markant gebouw in de gemeente Berkelland, gelegen in het groen met een link naar de agrarische sector. Het vinden van een geschikte locatie in deze gemeente was een uitdaging, want veel oorspronkelijke locaties zijn verdwenen. Maar het project werd omarmd door de lokale gemeenschap en een passende locatie in een boerenshop volgde. Een nieuw kunstwerk is gerealiseerd in het dorpje Beltrum. Ruim tien dagen werkte kunstenaar Marcus Debie, bekend onder de artiestennaam GOMAD, aan zijn kunstwerk.


“Dit kunstwerk is een mooie ode aan wonen, werken en recreëren in Beltrum.” 
Naomi Höfkes, beleidsadviseur T&R gemeente Berkelland
 

Het ontwerp  
GOMAD werd tijdens een eerste ontmoeting bijgepraat over de ontstaansgeschiedenis van Beltrum, de inwoners en hun mentaliteit en de lokale tradities zoals de bloemencorso en de survival. De creativiteit stroomde en tijdens de 2,5 uur durende rit van de Achterhoek naar Sittard kreeg zijn ontwerp al redelijk vorm. Ondanks de inspiratie en zin om aan de slag te gaan met zijn ontwerp, zat er voor de kunstenaar wel één ‘maar’ aan deze locatie…

Een hele uitdaging
“De plek waarop het kunstwerk wordt aangebracht betreft een damwand: de ribbels in de wand zorgt ervoor dat je snel vervorming krijgt in het kunstwerk. Ik kan hierdoor minder gedetailleerd werken dan ik gewend ben. Op een gladde wand kun je veel meer detail in het kunstwerk kwijt Een gemiddelde bezoeker zal dit niet opmerken, maar als je het vergelijkt met mijn eerdere werken gemaakt op betonnen muren, dan zie je verschil”, licht GOMAD toe.

Het verhaal achter het werk
Uit drie verschillende ontwerpen is het ontwerp gekozen, waarbij de link naar de samenleving van Beltrum het duidelijkst aanwezig is. De bloem, de uil, het karrenwiel en het bescheiden en roodharige meisje vertellen samen het verhaal. GOMAD legt uit:  
“de uil staat symbool voor kennis, wijsheid en transformatie. Allemaal eigenschappen die passen bij Beltrum en omgeving. De grote bloem is een Mignon Dahlia die gebruikt wordt voor de jaarlijkse bloemencorso. Het meisje betreft een bloemenmeisje en het karrenwiel staat voor het klassieke boerenleven en het ontstaan van Beltrum. Het is de voorloper van de tractorbanden, waarmee de link is gelegd naar het zware werk met tractorbanden tijdens een survival.”

Meer lezen over GOMAD?
Bekijk deze pagina of bezoek zijn persoonlijke website.

 

Locatie


Zieuwentseweg 6
7156 RK Beltrum

Openingstijden
Het kunstwerk van de Silo Art Tour in Beltrum is op ieder gewenst moment te bekijken.

 

 

 

 

#siloarttourachterhoek