Over Silo art tour Wat is het?

Aangemoedigd door Stichting Pak An, opperde Suzanne Ruesink (mede-eigenaar boerderij ’t Westendorp in Aalten) het plan om een Silo Art Tour te ontwikkelen in de Achterhoek. De inspiratie ontstond tijdens een reis naar Australië waar Suzanne kennismaakte met de Australische Silo Art Movement.

HET IDEE Australian Silo Art Movement

De Australian Silo Art Movement begon in 2015 in het plaatsje Brim in de staat Victoria toen een culturele non-profit organisatie een voormalige graansilo van het bedrijf GrainCorp beschilderde om daarmee het verhaal van de economische teloorgang van een ooit welvarende graanregio te vertellen. Meer silo’s volgden. De ‘kunstwerken in de buitenruimte’ werden ontdekt door toeristen en er ontstond een ‘route’; de eerste silo-art-trail ter wereld. Steeds meer Australiërs en toeristen van over de hele wereld maken een roadtrip langs de silo’s en daarmee door een onontdekt stuk Australië. De aantrekkingskracht van deze regio is door de silo-art-trail enorm toegenomen en de lokale economie profiteert van de toegenomen toeristenstroom. Inmiddels hebben meerdere toeristische gidsen, zoals Rough Guide en media van over de hele wereld de silo-art-trail bestempeld als één van de hoogtepunten van een bezoek aan Australië. In de Guardian (maart 2018) wordt de silo-art-trail omschreven als een ‘jaw-dropping tourist attraction’.

Waarden van Silo Art Tour

Met Silo Art Tour willen écht impact maken met dit project en laten zien dat we innovatief, ondernemend en creatief zijn in het Oosten van het land. Daarom zetten we groots in en streven we naar een internationaal bereik.

Bij de Achterhoek is het boerenbedrijf (toen en nu) het voor de hand liggende, logische en verbindende thema. Daarbij willen we laten zien dat de Achterhoek en een slimme regio is. De verwijzingen naar de actieve inzet binnen de landbouwsector wat betreft circulariteit, duurzaamheid en korte ketens is daarom in de opdracht aan de afzonderlijke kunstenaars als ‘gewenste voorwaarde’ meegegeven.

Silo Art Tour heeft als doel om de zichtbaarheid van de Achterhoek te vergroten en de identiteit en trots van de regio te versterken, maar ook om bijzonder plekken en unieke verhalen met street art en urban culture tot leven te brengen en toegankelijk te maken voor een groot publiek. Hierbij worden gebouwen die doorgaans als “lelijk” worden beschouwd getransformeerd tot kunstwerken in de buitenruimte. Daarbij is het een doel om verschillende doelgroepen, zoals boeren, kunstenaars en jongeren aan elkaar te verbinden.

Ontdek onze kunstwerken
#BEHINDTHEBLOCK