"LIT" Doesburg

De Gelderse Hanzestad Doesburg ligt precies op de plek waar de Oude IJssel en de IJssel samenkomen. Op dit kruispunt staat het gemaal: de locatie van het 9e kunstwerk van de Silo Art Tour. Waterschap Rijn en IJssel is eigenaar van het gemaal uit 1962 en zorgt als beheerder voor de waterveiligheid, de kwaliteit van het water en de bescherming van het omliggende gebied. Voor deze locatie is gekozen voor kunstenaar Sydney Waerts uit Lelystad. Een kunstenaar met een fotorealistische stijl die graag het donkere randje opzoekt.


“Het oude gemaal is een geweldige plek voor een kunstwerk. De aanwezigheid van verschillende wegen en fietspaden zorgt voor veel reuring”  - Sidney Waerts -

 

De verbinding tussen land en water
Het oude gemaal in Doesburg staat op een belangrijk kruispunt voor Doesburg en heeft veel betekenis. Het is de plek waar vroeger de handel werd gedreven. Levensmiddelen gingen hier via water aan land en andersom. Het ontwerp van Sidney dat bestaat uit een schildering van een slechtvalk en vissen is gebaseerd op dit kruispunt. Het kunstwerk bevindt zich exact op de plek waar het gemaal land en water met elkaar verbindt. “Een geweldige plek voor een kunstwerk”, benoemt Sidney. “Veel voorbijkomende fietsers en dagjesmensen die afstappen en komen kijken. Aan aandacht voor dit oude gebouw geen gebrek!”

Het idee
De omgeving en de vispassage, waarbij de vissen omhoog kunnen zwemmen, waren de basis voor het ontwerp. “Ik zoek altijd een gezonde balans tussen mijn vrije werk en dat wat mij gevraagd wordt te maken. Van zowel de gemeente Doesburg als Rijkswaterstaat waren er wensen, omdat het gemaal een oud monument betreft. In het kunstwerk komt de onder- en bovenwaterwereld samen. Naast de vissen is er gekozen voor een slechtvalk: een soort dat voorkomt in de Fraterwaard, het rivierengebied tussen Doesburg en Dieren, en erg bekend is onder de Doesburgers. De slechtvalk is ook één van mijn favoriete vogels, dus de keuze was snel gemaakt. De vissen vormen overigens geen prooi voor de slechtvalk: deze soorten leven hier naast elkaar.”

Iconisch artwork
“Ik heb geprobeerd om het werk ‘bombastisch te laten sprankelen. Een werk waar men niet omheen kan. Ik gebruik geen spuitbussen maar werk met latexverf, kwast en rollers. Voor dit werk heb ik gebruik gemaakt van drie kleuren: kaki, zwart en goud. Het goudgebruik zal gaan spelen met de omgeving: in de verschillende seizoenen zal het lichtinval anders zijn. Bezoekers zullen het werk gedurende seizoen steeds anders kunnen ervaren.” 

Meer lezen over Sidney Waerts?
Bekijk deze pagina of bezoek de persoonlijke website

 

Locatie


Het Doesburge Gemaal
Barend Ubbinkweg t.h.v. Koppelweg
6982 AA Doesburg
Website  

Openingstijden
Het kunstwerk van de Silo Art Tour in Doesburg is op ieder gewenst moment te bekijken. Het is goed zichtbaar vanaf de Barend Ubbinkweg en de Koppelweg en bereikbaar voor voetgangers en fietsers.

 

 

 

 

 

#siloarttourachterhoek