"Blending In" Montferland

Het laatste kunstwerk van de Silo Art Tour is gerealiseerd op de plek waar het rivierengebied Rijn & IJssel overgaat in het zandgebied van Oost-Nederland. In het dorp Azewijn is Gelre IJsselstreek gevestigd, ook wel bekend als GIJS, op het terrein van Dianne Berntsen. Op deze plek wordt enkelvoudig graan verwerkt tot voer voor agrariërs in de regio. Kunstenaar Collin van der Sluijs uit Maastricht, hekkensluiter van het project Silo Art Tour Achterhoek, ging op deze locatie aan de slag.


“Het is mooi om een bijdrage te mogen leveren aan dit project. Naast de opslag voor granen, kunnen de silo's nu ook het verhaal vertellen over de omgeving en de plek waar ze staan”  - Dianne Berntsen -

 

Relatie tussen natuur, landschap en bedrijf
"Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp op de silo's met een totale oppervlakte van 600 vierkante meter, was de relatie tussen natuur, landschap en het bedrijf," legt kunstenaar Collin uit. "Om tot een goed ontwerp te komen, heb ik veel informatie over flora & fauna in dit gebied opgevraagd. Het heuvelachtige bosgebied van Montferland nabij de Duitse grens, staat bekend om de aanwezigheid van vele patrijzen en fazanten."

Het ontwerp
"Gezien de hoeveelheid vogels in het gebied, was het verwerken van een patrijs in het ontwerp niet meer dan logisch, al was het ook beste een uitdaging. Een vogel afbeelden op een silo met als ondergrond een ribbelstructuur vergt aardig wat techniek. Voor de schets op hoogte maakte ik vaak gebruik van een raster, maar door de ribbelstructuur van de silo was het voor dit kunstwerk niet nodig. "

Het idee
Het kunstwerk beslaat drie silo's met op de eerste silo een korenbloem in de knop: een bloem die nog volop in de groei is. De patrijs, afgebeeld op de middelste silo, heeft zijn blik gericht op de toekomst en kijkt stiekem ook naar het verleden: naar de oude molen. De zeer geliefde molen uit 1855, is niet langer aanwezig in het landschap. De stand van de wieken symboliseert de stilstand. De bruin- en grijstinten in het kunstwerk verwijzen naar de vruchtbare grond en het subtiele blauw staat voor lucht en water. 

"Ik ben ontzettend blij met het uiteindelijke resultaat. De toevoeging van de patrijs aan het ontwerp was achteraf een hele goede beslissing", aldus Collin. 

Meer lezen over Collin van der Sluijs?
Bekijk deze pagina of bezoek de persoonlijke website

 

Locatie


Gelre IJsselstreek
Molenweg 9 
7045 AG Azewijn
Website  

Openingstijden
Het kunstwerk van de Silo Art Tour in Azewijn is op ieder gewenst moment te bekijken. De silo's zijn van dichtbij goed zichtbaar vanaf de Ompertsestraat. Ook vanaf de N-weg heb je goed zicht op de kunstwerken.
 

 

#siloarttourachterhoek