"Creatures of the Forest" Oost Gelre

Koeientuin Kraanswijk in Groenlo is niet zomaar een melkveebedrijf: hier wordt echt geluisterd naar de biologische behoeften van de koe. “De koe is van oorsprong een bosdier, hij gaat graag even de weide in maar staat bij voorkeur in een beschutte omgeving”, legt eigenaar Chris Bomers uit. De koeien staan daarom in open stal die opgaat in het landschap. Kunstenaar SMOK mocht op deze locatie aan de slag om  meerdere objecten te transformeren tot kunstwerken. Op deze bijzondere locatie heeft hij als eerste kunstenaar een ‘mini’ Silo Art Tour ontwikkeld.

Kunstenaar SMOK
Bart Boudewijns, het gezicht achter SMOK, reageerde direct enthousiast op de vraag om op deze plek een bijdrage te leveren. In een kleine drie weken realiseerde hij meerdere kunstwerken op het erf van Koeientuin Kraanswijk. Een groep van drie silo’s werd beschilderd volgens een techniek anamorfose genaamd. Ze zijn zodanig beschilderd dat er enkel vanuit twee standpunten er een realistisch beeld valt te zien. Op andere plaatsen lijken de beelden wat vermengd of vervormd. Het tweede werk is kleurrijk en krachtig en laat de kijker niet los. Het kunstwerk op de alleenstaande silo is daarentegen juist rustgevend. Dit werk laat zien wat de koe van nature het liefst doet: ontspannen in een bosrijke omgeving.


“De kunstwerken onderstrepen de biologische behoefte van de koe. Ze staan het liefst in een natuurlijke en beschutte omgeving.” - SMOK

 

Natuurlijke habitat
“Ik vind het vanzelfsprekend om op een plek waar het om koeien draait, er ook voor te kiezen om dit dier centraal te zetten in mijn werken”, legt SMOK uit. “De Koeientuin is ontstaan vanuit de gedachte dat je koeien respecteert door ze zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat te laten. De vloer is zacht, zodat de koe er comfortabel kan liggen, en daarnaast stroef en ‘indrukbaar’. Dit laatste zorgt ervoor dat de koe gemakkelijk kan opstaan en lopen zonder dat hij hierbij uitglijdt.” Naast het feit dat ik mensen graag blij maken met mijn ‘schilderijtjes’, streef ik ook een maatschappelijk doel na. Ik vind het belangrijk om het belang en de schoonheid van natuur over te brengen op anderen.”

Kleur met een betekenis
Naast de beschilderde silo’s van koeien in hun natuurlijke habitat, is één van de objecten voorzien van een kleurenpallet waar je als bezoeker niet omheen kunt. “De gebruikte kleuren oranje en blauw zijn bewust gekozen en vertellen een verhaal. De kleur oranje staat voor de warmte die hier wordt opgewekt: afvalstoffen van de koe om worden hier omgezet naar biogas  De kleur blauw staat voor de kou buiten.

Meer lezen over SMOK?
Bekijk deze pagina of bezoek de persoonlijke website

 

Locatie


Koeientuin Kraanswijk 
Klaverdijk 3a
7142 HP Groenlo
Website  

Openingstijden
Het kunstwerk bestaat uit drie verschillende werken, waarvan twee werken vanaf de openbare weg te bezichtigen zijn. Het derde kunstwerk is exclusief voor mensen die recreëren bij Koeientuin Kraanswijk. Ook is het mogelijk om deze op afspraak te bezichtigen. Wij verzoeken u om het privé terrein niet te betreden zonder toestemming.

 

 

 

 

#siloarttourachterhoek