SMOK Groenlo

De Belgische kunstenaar Bart Boudewijns, bekend onder de artiestennaam SMOK, is geboren in Antwerpen. Op 14-jarige leeftijd maakte hij kennis met de wereld van graffiti. Zijn kunstwerken hebben naast het inspireren van mensen ook een maatschappelijk doel: SMOK wil de kijker bewust laten worden van de natuur en aanspreken op zijn of haar verantwoordelijkheid. Op het erf van Koeientuin Kraanswijk in Groenlo transformeerde hij meerdere objecten, verspreid over het boerenerf, tot levendige kunstwerken. Hiermee creëerde hij een ‘mini’ Silo Art Tour.

Realistisch en kleurrijk met een artistiek tintje
“Ik begin vaak met wat kriebels en krabbels, waaruit een schets ontstaat. Deze schets vul ik vervolgens met sprayverf: dit werkt het snelst en het droogt enorm snel. Ik maak het liefst realistische werken en gebruik daarom graag waarheidsgetrouwe kleuren. Maar ik geef er wel graag een twist aan, een soort van artistiek tintje. Zo heb ik in het ontwerp op de schuurdeur er bewust voor gekozen om slechts een deel van de koeienkop weer te geven. De uitsnede – van oor tot mond – is beperkt maar het beest blijft wel herkenbaar. Het maakt het juist extra krachtig. Het is net alsof deze koe je recht aankijkt.”

Van Europa tot aan de VS
De Antwerpse kunstenaar omschrijft zijn eigen werk als ‘schilderijtjes’. Dat dit valse bescheidenheid betreft is wel duidelijk: de street art-artiest timmert de laatste jaren goed aan de weg. Van België, naar de rest van Europa tot in de Verenigde Staten. Als enige kunstenaar van de Silo Art Tour creëerde hij drie op zichzelf staande kunstwerken op het terrein van Koeientuin Kraanswijk in Groenlo. “Ik was direct enthousiast toen ik werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan dit project. Ook met de locatie zag ik direct de match: het schilderen van dieren op een realistische wijze heeft mijn interesse,” legt SMOK uit.

Meer lezen over SMOK?
Bekijk deze pagina, bezoek zijn persoonlijke website of zijn Facebookpagina.

Bekijk zijn bijdrage voor de Silo Art Tour hier.
 

#siloarttourachterhoek